lezing 13 november 2018

Els Zwerver – geschiedenis van de aardappel in Groningen

De Groninger apotheker Henricus Munting wrijft zich in zijn handen. Een bode uit Leiden heeft hem zojuist een kistje gebracht met een wel heel bijzondere inhoud. Hij loopt naar de keuken en roept zijn zoon Abraham om te komen kijken. De meid gluurt ook mee. In het kistje ligt een handvol bruine, pokdalige knollen. “Wat zijn dat?” vraagt ze. “Solanum tuberosum”, zegt Munting plechtig, en zijn zoon knikt enthousiast. “Aardappelen”.
Zo begint de aardappel aan een opmars tot volksvoedsel nummer één. Els Zwerver vertelt u over de argwanende houding die de bevolking eerst had tegenover de “giftige knol”, over Groninger landbouwvernieuwingen in de 19e eeuw, en de industrieel Scholten die alles uit de pieper wilde halen wat er in zat, over de Groote Aardappelkweker Geert Veenhuizen en de eerst verguisde, maar later geprezen Klaas de Vrieze. Achter die o zo gewone aardappel schuilt een gevarieerde en boeiende reeks grote en kleine geschiedenissen.